{ "title": "Alabalık Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/alabalik-kac-kalori.jpg", "date": "21.01.2024 00:19:47", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Alabalık kaç kalori, Sağlıklı yaşamın değişmez besin kaynağı olan balığın önemi gün geçtikçe artmaktadır, insan kalp damar sistemi, beyin, omirilik ve sinir sistemi için en önemli besin kaynağıdır, içeriğini kısaca anlatmak gerekir ise içeriğinde bulunan omega 3, 6, 9 beyin hücreleri arasındaki sinirlerin üzerini kaplayarak güçlü bir hafızaya neden olmaktadır, yine omega serisi balık yağı asitlerinin damar içerisinde bulunan kolesterol kaynaklı daralmaları eriterek damarlardan kan akışını normale dönüştürmektedir, ayrıca damarların dışarıdan güçlendirerek esnek bir hal almasını ve olası heyecan veya korku ile meydana gelecek yüksek kan basıncının damarlara zarar vermesini engellemektedir. Alabalık bizlere sağlamış olduğu kalori pişirme çeşidine ve alabalığın doğallığına göre değişir, ayrıca içeriği protein, niasin, tiamin ve protein yönünden oldukça zengin bir tatlı ve tuzlu su balığıdır. Doğal ortamına göre çeşitlilik gösteren alabalık soğuk ve tatlı sularda yetişenlerin kalorisi diğer çeşitlerden daha fazladır fakat ülkemiz de deniz alabalık ve çiftliklerde yetiştirilen alabalık daha çok tüketilmektedir.

Alabalık yediğimizde kaç kalori alırız?

Bir adet orta boy bir alabalık 150 gr civarında gelmektedir. Bu miktar alabalık tüketildiğinde 234 kalori elde edilmiş demektir. 100 gr alabalık fırın ve ızgara olarak pişirilmesi durumunda 168 kalori elde edilir. 100 gr. Deniz alabalık üstüne un serpilip yağda kızartıldığında 240 kalori elde etmişizdir. 100 gram alabalık tütsüleme yöntemi ile (Füme) pişirildiğinde kalorisi düşerek 120 kalori elde edilmektedir, 100 gr. Alabalık buğulama yapıldığında elde edilecek kalori ise 153 kalori olmaktadır. Balık haftada iki defa tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Balığın tüketiminde doğal ve taze olmasına önem verilmelidir, taze balık; solungaç altları kırmızı görüntülü, pulları parlak ve nemli, parmağımızla bastırdığımız da parmak girintisinin oluşmadığı balıktır. Daha da önemlisi güvenirliğinden emin olduğumuz yerlerden alabalık almalıyız, hatta sürekli aynı yerden balık aldığımızda esnaf müşteri ilişkisi nedeniyle balıkçılar taze olmayan alabalığı devamlı müşterilerine vermemektedir. Taze alabalık bulamadığımız da dondurulmuş alabalık son tercihimiz olmalıdır, dondurulmuş alabalık fırında veya ızgara yöntemiyle pişirilmesi durumunda 125 kalori elde edilir. Dondurulmuş hiçbir balık çözüldükten sonra tekrar dondurularak tüketilmemelidir.

" } ] }