{ "title": "Bir Dilim Ekmek Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/bir-dilim-ekmek-kac-kalori.jpg", "date": "20.01.2024 05:06:22", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Bir Dilim Ekmek Kaç Kalori, Ekmek, çeşitli tahıl unlarından yapılmış, hamurun ateş üstünde, saç üzerinde, tandırda veya fırında tepside pişirilmesiyle hazırlanan besin çeşididir. Ekmeğin yapımında başlıca üç işlem yer almaktadır. Bu işlemler sırasıyla, Yoğurma, mayalama ve pişirme işlemleridir. Yoğurma, unu hamura çevirmektedir. Mayalama, elde edilen hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise son olarak ekmek haline getirmektedir.

Un, maya, su ve tuz bir kazan veya teknede birbirine karıştırılarak yoğrulmaktadır. Una su karıştığı zaman eriyen kısımlar dışında erimeyen kısımlar suyu emerek şişmektedir. Tuz, ekmeğin lezzetini arttırıcıdır. Yoğurma, eskiden teknelerde ayakla elde edilmekteydi. Günümüzde köylerde ve küçük kasabalarda yine böyle olmakla birlikte, büyük şehirlerde makineyle yoğrulmaktadır.

Ev ekmeği, hamuru evlerde elle yoğrularak elde edilip; saçta, tandırda veya eski fırınlarda pişirilen ekmek çeşitleridir. Saçta pişirilen ekmeğe bazlama ya da yufka adı verilmektedir. Tandır ekmeğinin en yaygın şekli pide ismini almaktadır. Ev fırınlarında ise daha çok somon yapımı tercih edilmektedir. Güllaç ise mayasız ekmekten yapılmaktadır. Fırın ekmeği ise şehir ve büyük kasabalarda veya ordu birliklerinde, klasik odun fırınlarında yapılan ekmek türüdür. Fırın ekmeğinin en yaygın bilinen şekilleri, altı düz, üstü bombeli veya somon ekmektir. Ekmek besin değeri yüksek bir yiyecektir ve 100 gram ekmek yaklaşık 265 kaloridir.
" } ] }