{ "title": "Bulgur Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/bulgur-kac-kalori.jpg", "date": "22.01.2024 01:33:24", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Bulgur Kaç Kalori; Bulgur, buğdaydan elde edilen Anadolu ile bağdaşlaşmış olup, tahıl grubundan olmakta ve beslenme piramidinin en altında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik olan değerli bir besindir.

Bulgurun yapılmış olduğu esas madde olan buğday; kepek, öz ve endosperm adlı 3 bölümden oluşmaktadır ve ihtiyaç duyulan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümünün içerisinde bulunmaktadır. Endosperm içerdiği nişasta ve az miktarda olan proteinlerle, buğdayın ve yine bulgurun sadece enerji veren bölümü olmaktadır. Buğdayın içeriğinde bulunan kepek ve öz, krom, magnezyum, çinko gibi mineralleri, diyet posasını, birkaç fenol ve selenyumu ayrı yeten de B12 hariç bütün diğer, B vitaminlerini içerisinde bulundurmaktadır. Bulgur; sarı bulgur ve esmer bulgur olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Daha sonra bu bulgur grupları büyüklüklerine göre; pilavlık baş bulgur, köftelik bulgur diğer bir ismi ile midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflara ayrılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep civarında simit bulgur olarak bilinmektedir.

Bulgur rengini buğdayın sarısından almaktadır. Bulgur yalnızca su ve buğdaydan oluşmaktadır ve rengi tamamen doğaldır. Yine sarı bulgur, anadolunun sert durum buğdayından oluştuğu için sarı renkte olurken, esmer bulgur, esmer bezostiye buğdaydan oluşmaktadır. Bu yüzden de rengi daha koyudur. Özet olarak renk farkı buğdayın ham maddesinden kaynaklanmaktadır. Renkleri farklı olan bu ürünlerin lezzetleri elbette ki birbirinden farklıdır. 100 gram bulgur yaklaşık 527 kaloridir.
" } ] }