{ "title": "Haşlanmış Makarna Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/haslanmis-makarna-kac-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 09:15:32", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Haşlanmış Makarna Kaç Kalori; Makarna, irmik veya una yumurta karıştırılıp hazırlanmış, çeşitli biçimlerdeki kuru hamur veya bu hamurdan yapılan yemeklere verilen isimdir. Türkçeye İtalyanca maccherone kelimesinden geçmiştir.

Makarnanın elde edilmesi için buğday irmik haline getirildikten sonra, suyla karıştırılır ve ardından şekil verilir. Makarna üretimi için kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklı bir yapıdadır. İçerisindeki Protein ve B vitamini oranı daha fazladır. Makarna kompleks karbonhidrat grubuna dahil olduğu için metabolizmada çabucak bölünerek hızlı bir şekilde enerjiye dönüşmektedir. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da sebebi budur. Ülkemizde ilk makarna üretimi sanayi olarak 1922 senesinde başlamıştır ve 1980'li dönemlerde makarna fabrikalarının üretiminin fazlalaşması ile dünyada makarna üreten ülkeler arasında 5. Sırada bulunmaktadır. Türkiye'de üretim bölümünün yaklaşık olarak %40'ı Gaziantep' te, %35'i Orta Anadolu Bölgesi'nde ve %25'i ise Ege Bölgesindedir. Makarna kalitesinin en önemli belirleyici faktörü yüksek ısı teknolojisidir. Türkiye'de de makarna üretimi bu teknoloji ile elde edilmektedir.

Türkiye, İtalya'nın ardından en çok makarna ihraç eden ülkedir. Yine de tüketim yetersiz seviyededir. Tüketimdeki düşüklükten ötürü üretimde de artış olmamaktadır. Türkiye'de tüketimin düşük olmasının nedenlerinden biri; Türk kültüründe makarnanın ana yemek olarak değil, tamamlayıcı yemek olarak görülmesinden kaynaklanmaktadır. Haşlanmış makarna, karbonhidrat içeriği yüksek bir yiyecektir. Ayrıca kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltme özelliğe sahiptir. Bu yüzden diyabet hastalarının tüketmemeye dikkat etmesi gerekir. Tüketileceği zaman 5-6 çorba kaşığı kadar tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Haşlanmış bir porsiyon makarna yaklaşık 134 kaloridir.
" } ] }