{ "title": "Haşlanmış Nohut Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/haslanmis-nohut-kac-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 21:33:38", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Haşlanmış Nohut Kaç Kalori; Nohut, baklagillerfamilyasının, alt familyasına ait olan cicier cinsinden bir çeşit baklagil türüdür. Nohut sadece bir sene büyüyen, tohumla çoğalabilen ve Türkiye'de boyu en fazla 50 santimetreye kadar varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej tonlarında, bazen de daha koyu renk ve hatta siyah olmaktadır. Nohut yetiştirilmesi pratik olan bir bitkidir. Anadolu'da kıraç topraklarda ekimi yapılmaktadır. Susuzluğa karşı dirençlidir ve toprak çeşidine çok önem vermez. Hava sıcak olmazsa elde edilen hasılat kötü olur.

Yaprakları 5-20 mm ebatlarındadır ve tomurcukları 30 mm civarı kadar uzayabilmektedir. Tohumları kurutulmadan yeşil olarak da yenebilir. Kurutulmuş nohudun ise birçok yemek çeşidi vardır. Anadolu'da 8000 sene önce ilk olarak yetiştirilmiştir. Çoğunlukla Akdeniz ve Hindistan çevresine yayılmıştır. Yabani olarak türeyen nohut türünden tüm kültür nohutları yetişmiştir. Nohudun pişmemiş hali hazmedilmesi zor zehirli maddeler içermektedir. Bu sebepten içinde yumuşatıldıkları suyu kaynatmak için tekrar kullanmayıp, taze su kullanmak gerekmektedir. Nohut, genellikle İç Anadolu Bölgesin de yetiştirilmektedir. Nohut günümüzde genelde kuru halde ya da konserve olarak satışa sunulmaktadır. Kuru nohutları yemek için kullanmadan önce geceden suyun içinde bırakmak gerekmektedir. Nohut yemeğinin bilinen hafif gaz yapıcı bir özelliği vardır. Kış mevsiminin uzun geçtiği bölgelerde, özellikle kırsal kesimde çok kullanılan bir besindir Etli nohut yemeğinin dışında değişik yemeklerde de kullanımı fazladır. Çok besleyici özelliği bulunmaktadır. Değişik nohut türleri de bulunmaktadır. Malatya bölgesinde çok az bilinen küçük ve renkli nohut cinsleri de yetiştirilip, bazı özel yemeklerde kullanılmaktadır. Ülkemizde ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılmaktadır. Özellikle köylerde nohut, bir gece önceden ıslatılıp, metal tepsilerde tula birlikte kavrularak sunulmaktadır.

Nohut en çok Arap mutfağında çok kullanılır. Ezilmiş nohutlardan ve tahinden humus elde edilmektedir. Pişmiş nohut, protein karbonhidrat, B grubu vitaminleri, potasyum, fosfor, demir, çinko gibi minerallere sahiptir. Aynı zamanda lif içeriği de yüksek bir besindir. Ana öğünlerde salatada ve yemeklerde tercih edilmektedir. Haşlanmış nohudun 100 gramı yaklaşık 114 kaloridir.
" } ] }