{ "title": "Haşlanmış Tavuk Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/haslanmis-tavuk(1).jpg", "date": "20.01.2024 00:17:47", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Haşlanmış Tavuk Kaç Kalori, tavuk eti kırmızı ete oranla fiyat acısından daha ucuz olması nedeni ile kişiler tarafından tüketimi oldukça fazlalaşmıştır. Protein yönünden yüksek kaynakları bünyesinde barındıran tavuk eti, ilk sırada kemikler olmak üzere tırnaklar ve saçların da ihtiyacı olan protein miktarını kolaylıkla karşılamaktadır. Herkesin de bildiği gibi ufak çocuklar başta olmak üzere tüm insanların proteine gereksinimi vardır. Ayrıca insanların zihinsel ve bedensel gelişim açısından tüketilen besinlerin barındırdıkları protein miktarı oldukça önemlidir ve sağlıklı bir yaşamın yanı sıra kilo kontrolü bakımından tüketilen gıdaların kaç kalori değeri taşıdığını bilinmesinde yarar vardır. Bu konu hakkında örnek verecek olursak, faydaları sayılmakla bitmeyecek kadar fazladır. Genel olarak her insanın damak tadına uyum sağladığı ve her kesin zevkine uygun olarak hazırlanabilen tavuk etinin haşlanarak tüketilmesi özellikle kalori oranını en aza indirecektir. Bu faydaların yanında tavuk etinin aşırı miktarlarda tüketimi insan sağlığı bakımından olumsuz etkiler sergileyeceği de bir gerçektir. Bu sebepten dolayı tüketilen gıdaların kalori miktarlarının ne değerde olduğunun bilinmesi sağlığımızı korumak amaçlı oldukça önem taşımaktadır.

Tavuk eti haşlanarak tüketilmesi daha önceden de belirttiğimiz gibi sağlıklı bir yaşam adına oldukça yararlıdır. Nedeni ise diğer et çeşitlerinde olduğu gibi tavuk eti de haşlandığı zaman içeriğinde yer alan yağ miktarında azalma sağlanır. Tavuk etinin haşlanma aşamasında su, yağ ve çeşitli bileşenler de tavuk haşlama suyuna geçerek karışır. Ayrıca yağ miktarı tavuk etinin içerisindeki su miktarına bağlı olarak dışarıya atılır. Ayrıca tavuk eti de kırmızı ette de olduğu gibi yağ asitleri barındırır. Bu yağlar karbonhidrat ve proteinlerden çok daha fazla sağlamasının yanında tavuk etinde yer alan yağ miktarı farklı et çeşitleriyle aynı derecededir. Tavuk etinde de diğer et çeşitlerinde olduğu miktarda doymuş yağ adı verilen yağ barındırmaktadır. Bu nedenle 1 gr civarında yağ, yaklaşık 9 kaloriye denk gelmektedir. Bu durumda etin içerisinde yer alan yağ oranının en aza indirilmesi sağlanan enerjinin azalması demektir. Haşlanmış tavuk etinin sağlamış olduğu kalori miktarı pişirme şekline ve diğer etlere göre oldukça düşüktür. Nedeni ise tavuk etinin haşlanma esnasında yağ oranı haşlama suyuna geçerek azalmaktadır. Örneğin, haşlama yapılan tavuk göğsünde yaklaşık olarak 140 kalori yer almaktadır. Ayrıca derisiyle birlikte haşlama yapılan tavuk eti kalorisi ise 150 kalori değerindedir. Bu yüzden tavuk eti derisi ile yenildiğinde normalden çok fazla kalori alınmış olunur ve tavuk etinin kalori değerini düşürmek için mümkün olduğu kadar derisini ayırarak tüketmek sağlık bakımından oldukça önem taşımaktadır.
" } ] }