{ "title": "Pastırma Kalori", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/pastirma-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 09:02:58", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Pastırma kalori, Pastırma, buzdolabının icat edilmediği zamanlardan kalma, etin kokmaması için kullanılan en popüler şarküteri ürünüdür. Üzerine sürülen tuzlu, sarımsaklı, biber hamuru oluşabilecek bakterilerin oluşmasını engellerken, pastırmanın yapım aşamasında gölgede ya da iste kurutmak suretiyle de bakteri oluşumunu hızlandıran sıvının yok edilmesi amaçlanır. Böylece sağlıklı, afiyetle yenilebilecek kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, Kayseri'mizin simgesi pastırma ortaya çıkar. Pastırmanın ana maddesi et olduğundan oldukça kuvvetli bir enerji deposu, hafızanın güçlenmesi için tercih edilecek bir besindir.

Yoğun iş temposu ve stres günümüz modern insanının ortak sorunudur, bu sorundan kurtulmak için uyguladığımız yöntemlerin için de iyi beslenmek vardır, iyi beslenmek için tükettiğimiz pastırmanın yüksek enerji içeriği, welness (Sağlıklı yaşam) planlamasını alt üst etmektedir, özellikle son zamanların lezzetli ve moda yiyeceklerinden olan pastırmanın birçok çeşitleri vardır. Pastırmanın bütün çeşitlerinde az çok kalori değerleri aynıdır.

Pastırmanın içeriğini ve kalori miktarı, protein ve karbonhidrat değerleri ayrı ayrı değerlendirilmelidir, pastırma da yüzde 4 oranın da demir bulunur, yarım yağlı çemen içerikli olan 100 gr pastırma da 216 kcal. Bulunmaktadır fakat yarım yağlı çemen içeriği olmayan 100 gr pastırmada 270 kcal. Bulunmaktadır. 100 gr. Pastırma içeriğinde 5-7 gr. Yağ, karbonhidrat, 2-3 gr ve protein yaklaşık 20-25 gr. Arasında bulunur. Fakat bu oranlar pastırmanın yapıldığı etin türüne göre değişiklikler gösterir. Pastırmanın pişirilmesinde kullanılan yağ, tuz ve yumurta ayrıca kalorinin artmasına neden olmaktadır. Pastırma da diyet hesabı yapılırken bu hususlarda göz önünde bulundurulmalıdır. Pastırma da Kalsiyum ve A vitamini bulunmaz, yüzeyinde bulunan çemende biberden kaynaklanan C vitamini bulunmaktadır. Pastırma dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir, içeriğinde bulunan kolesterol belli yaşlardan sonraki insanlarda sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca çemen de bulunan tuz nedeniyle hipertansiyon olan hastalar dikkatli tüketmelidir. Yarım yağlı çemen soslu pastırmanın yanı sıra tam yağlı pastırmada vardır ki beslenme açısından yüksek değerlere sahiptir. Yukarı da yarım yağlı pastırma için sayılan değerler tam yağlı pastırma da iki katı olanak hesap edilir.
" } ] }