{ "title": "Pirinç Pilavı Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/pirinc-pilavi-kac-kalori(1).jpg", "date": "21.01.2024 22:54:58", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "
Pirinç diğer ismiyle çeltik buğdaygiller ailesinin bir üyesidir. Mısır ve buğdaydan sonra en çok ekilen ve tüketilen bitkisidir. Dünyada en çok tüketilen besinlerin başında gelmektedir. Özellikle Uzak Doğu Asya'da ve Muson Asya'sında yetiştirilen pirinç ülkemizde de revaçta olan bir besindir. Pirinç, dünyada köklü bir geçmişe sahip besinlerden biridir. Arkeolojik kayıtlarda tarihinin 8000 yıla dayandığı belirtilmektedir. Pirinç Güney Doğu Asya'da en çok tüketilen ve yemek çeşidi olan besin maddesidir. Özellikle 7000 tür pirinç olduğu sanılmaktadır. Tropikal iklimi seven pirinç, çeltik tarlalarında yetiştirilen bir bitkidir. Uzak Doğu ülkelerince kutsal sayılan pirincin ekimi törenler eşliğinde yapılmaktadır. Pirincin ilk tarımının Hindistan'da yapıldığı ve daha sonra Batı'ya yayıldığı sanılmaktadır. Türkiye'ye ise 50 yıl kadar önce güneyden geldiği bilinmektedir. İçinde bol miktarda nişasta ve vitamin barındıran bir bitkidir. Dünya'da özellikle Çin, Hindistan, Tayland, Endonezya'da üretimi oldukça fazladır. Ülkemizde ise üretimi sınırlı alanlarda yapılmaktadır. Özellikle Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde üretilen pirinç yıllık yaklaşık 165 bin ton kadar olup, tüketim açığımızı kapatmamaktadır. O açıdan pirinç ithalatı yapılmaktadır. Pirincin görünüşü, şekil ve boyutuna göre uzun, orta ve kısa taneli türleri vardır. Pirinçle yapılan lezzetlerin başında hiç kuşkusuz pirinç pilavı gelir. Pirinç pilavı, mutfağımızın en çok tercih edilen lezzetlerinden biridir. Her yemeğin yanında olmazsa olmazlardandır. Glisemik endeksi yüksek olan pirinç kan şekerinde düşüşlere sebep olur. Düşük lif oranına sahip olan pirinç, doyurucu olmayan bir besindir. Türk mutfağında sulu ve ızgara türü yemeklerin yanında olmazsa olmazlardandır. Pirinç pilavı, yüksek oranda karbonhidrat ve yağ içeren bir besin maddesidir.

Bir tabak pilav
Pilavın besin değeri (100 gram olup sade pişirilmiş)
Pirinç, özellikle kan şekerini çabuk değiştirebilen bir madde olduğu için çabuk acıkılmasına sebep olabilmektedir. Bu yönüyle diyet yapanların tüketirken dikkatli olması gerekir. Bu nedenle kan şekerini etkilemeyen esmer pirincin tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Yapılan pilavların beyaz pirinç yerine esmer pirinçle yapılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca pirinç pilavını kalorili hale getiren şeylerden biri de kullanılan soslardır. Örneğin, domates, soğan, sarımsak ve yeşil biberle yapılan soslarda yağ oranı düşük olduğundan kalori de düşük olacaktır. Ancak peynirle yapılan soslar ağır olduğunda kalori de artacaktır. Bu sebeple kalorisi düşük olsun isteniyorsa bu detaylara dikkat etmeleri gerekir. Uzmanlar insanların günde bir tabak pirinç pilavı yemelerinde herhangi bir sıkıntı olmayacağını savunmaktalar. Ancak yapılan pilavların standart ölçülerde olması gerekmektedir. Pirinç içindeki karbonhidrattan dolayı kişiye enerji ve güç vermektedir.
" } ] }