{ "title": "Şeftali Kaç Kalori?", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/seftali-kac-kalori(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:39:18", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Şeftali kaç kalori, gülgiller ailesinden olan, potasyum ve lif bakımında zengin olan bir yaz meyvesidir. Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yıllar ölümsüzlüğün ve uzun ömrün sembolü olarak düşünülmüştür. Ülkemizde Bursa ve Akdeniz dolaylarında tarımı yapılan şeftali hem taze tüketilen hem meyve suyu olarak tüketilen bir meyvedir. Ayrıca şeftali kurusu da yapılmaktadır. Sulu ve tatlı bir meyve olan şeftali şeker oranı olarak da zengindir. Şeftali içinde bulundurduğu potasyum, lifli yapı ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bir porsiyon şeftali 120 gram olup, 49 kaloridir. Bir büyük boy şeftali ise yaklaşık 180 gram olup, 78 kalori içermektedir. Orta boy şeftali ise 120 gram olup 50 kalori içermektedir. Küçük boy bir adet şeftali ise yaklaşık olarak 100 gram olup 41 kaloridir. Ayrıca yarım bir şeftali 60 gram kadar olup, 24.6 kaloridir. Çeyrek şeftali ise 12.3 kalori barındırmaktadır.

Şeftalinin besin değeri (150 gram)
Şeker oranı yüksek olan şeftali meyvesi özellikle güçlü bir vitamin ve potasyum kaynağıdır. Kabuklarının soyulmadan tüketilmesi tavsiye edilen şeftali güçlü bir sindirim kolaylaştırıcıdır. Özellikle bağırsakların çalışmasında etkili olan şeftali, fazla tüketildiğinde zarar verebilir. Şeker oranı yüksek bir meyve olmasına karşın kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Şeftali idrarda ve kanda olan zehirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. İçinde bulunan lif ve posa sayesinde kabızlık yaşanmasını engeller. Yani güçlü bir idrar söktürücüdür. Yaz meyvelerinin vazgeçilmezlerinden olan şeftali susuzluğu giderdiği gibi serinletici etkisi de vardır. Şeftali yaz aylarında terleme yoluyla vücuttan atılan potasyum değerinin düşmesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu meyve safra kesesine ve böbreklere iyi gelmektedir. Bunların yanında şeftalinin taş düşürme, basur hastalığına, kansere iyi gelen bir yapısı vardır.

Sinir sistemini düzenleyen, cildi güzelleştirip, parlaklık veren ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkisi vardır. Ayrıca göz sağlığına iyi geldiği de bilinmektedir. Bu kadar faydası olan şeftaliyi tüketirken dikkat edilmesi gereken hususların başında kabuklarının soyulmadan yenmesi gelmektedir. Çünkü vitamini kabuğun altındaki katmada yer almaktadır. Birçok meyveye nazaran düşük kalorili bir meyve olan şeftali, lifli yapısı ile diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Şeftali içinde yüksek oranda glikoz ve fruktoz bulundurmaktadır.
" } ] }