{ "title": "Simit Kalori", "image": "https://www.kalori.web.tr/images/simit-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 06:22:56", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Simit kalori, un, toz şeker, sıvı yağı, tuz, yaş maya ve susamla hazırlanan bir besin maddesidir. Özellikle kahvaltıların olmazsa olmazlarından olan simit ülkemizde ve özellikle Yunanistan'da yaygın olarak tüketilen bir yiyecektir. Genellikle İzmirlilerin gevrek olarak nitelendirdiği simit, susamlı çember biçiminde pişirilen ekmeklerdir. Gevrek isminin İzmir'e gelen Balkan göçmenleri tarafından verildiği sanılmaktadır. Ayrıca simit adlandırmasının eski dönemlerde İstanbul'a gelen ve İzmit'te ikamet eden kervan sahipleri için hazırlanan bilinen pratik bir yiyecektir. Arapça samid (Öğütülmüş) yiyeceğinden türetildiği sanılmaktadır. Yağla yapılan simitleri de sayarsak eğer kalorisi yüksek bir besin olduğu gerçeği ortaya çıkar. 1 adet simit ortalama 100 gram kadar olup, 350 kalori içermektedir. Simit, yüksek enerji barındıran bir besindir. Simidi kalorili yapan şey üstündeki susamdır. 1 adet simit yaklaşık olarak 4 dilim ekmeğe denk gelmektedir. Sokakta satılan simitlerin kalorileri ise 250-300 arasındadır. Pastanelerde satılan 50 gramlık simitler ise 450 kalori içermektedir. Simidin üzerindeki 1 yemek kaşığı susam 9 gram kadar olup, yaklaşık 55 kaloridir.

Simidin besin değeri (100 gram)
Simit kalori olarak ağır olduğu için diyet yapanlar açısından oldukça riskli bir besindir. Diyet yapanların öğünlerinde kullanırken dikkatli ve ölçülü tüketmeleri gerekir. Diyet programlarında ara öğünlerde bir tam simit yemek yerine çeyrek simit tüketmeleri programları açısından oldukça sağlıklı olacaktır. Yarım simit ve ayran tüketerek gün boyunca tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Simidi kahvaltıda kullanırken yanında yumurta, peynir ve yeşillik ile tükettiğiniz taktirde tokluk hissi oluşacaktır ve bu süre uzayacaktır. Simit içinde barındırdığı maya nedeniyle protein, vitamin, demir, magnezyum, fosfor gibi maddeler bakımından zengindir. Simidi kalorili yapan şeylerin başında içinde yüksek oranda bulunan un, pekmez, susam ve yağdan kaynaklanmaktadır.

Simidin besin olarak faydaları vardır. Bağışıklık sistemini geliştiren simit aynı zamanda dirençli bir bedene sahip olmamızı da sağlar. Bağırsak kanserinin oluşmasını da engeller. Beyin ve sinir rahatsızlıklarının tedavisinde susamlı simidin etkisi yadsınamaz.
" } ] }